نشریه فرانسوی نوشت: ایران استفاده ناتو از قلمروی ترکیه را تهدید مستقیم برشمرده و خواهان فاصله این کشور از آمریکا از بعد سیاسی است.

به گزارش مشرق، نشریه «لوموند دیپلماتیک» چاپ فرانسه در شماره جدید خود در یادداشتی به روابط ایران و ترکیه پرداخته و این دو را «متحدانی با روابط نوسان دار» لقب داد.

این نشریه می‌نویسد: ایران و ترکیه بعضا باوجود رقابت و اختلاف مواضع، همواره در روابط دوجانبه واقع بینانه هستند. 

بر این اساس ،وقوع بهار عربی (بیداری اسلامی) تضادهای بین این دو کشور را آشکار کرد اما سرآغاز اختلاف‌ها از بحران سوریه شروع شد.

در این بین آنکارا در زمان رویکرد روابط بدون تنش با همسایگان با دمشق روابط خوبی داشت اما تلاش ‌کرد «بشار اسد» رییس جمهور سوریه را مجبور به اصلاحات نماید و از مخالفان حکومت او طرفداری نمود.

نگرانی ایران از همگرایی آنکارا با ریاض/ ایران، ترکیه را در سیاستگذاری منطقه‌ای همسو با آمریکا می‌داند

 لوموند در ادامه نوشت: ایران که تمامی سیاست‌های خاورمیانه‌اش بر مبنای سوریه است، مواضع کاملا متفاوتی اتخاذ کرد و از دولت اسد حمایت کرد و متحدان خود در لبنان همچون حزب الله و دیگر شبکه‌های خود چون شیعیان عراق و دیگر شیعیان داوطلب کشورهای دیگر را برای شرکت در محاصره حلب بسیج نمود.

ادامه این یادداشت آمده است: ایران دستکم قبل از حضور روسیه در سوریه از سپتامبر 2015 ،مهمترین متحد اسد شد و ترکیه نیز در حال صدور مجوز به ناتو برای استقرار سامانه‌های ضد موشکی در قلمروی خود بود که به دنبال نقض قلمروی هوایی این کشور از سوی نیروی هوایی روسیه رخ داد و البته دفاعی نیز برابر موشک‌های شلیک شده از سوریه بود. اما ایران مخالف این تصمیم‌ها بود و آن‌را «یک تهدید مستقیم» بر می‌شمرد.

لوموند دیپلماتیک نوشت: دولت ایران احساس می‌کند که ترکیه سیاست مستقل خود از آمریکا را که از سال 2003 آغاز شد و در آن برای دخالت نظامی این کشور در عراق  تسهیلاتی ارائه نکرد فاصله گرفته و آن را رها کرده است.

 ترکیه حتی در جولای 2015 اجازه استفاده از پایگاه هوایی خود در اینجرلیک را برای انجام حملات هوایی علیه داعش صادر کرد.

این تصمیم با وجودی‌که کمک به مهار پیشرفت‌های داعش می‌کرد اما باعث خشم  ایران شد که بیشتر به عنوان روشی برای ترکیه برای ایجاد روابط حسنه با آمریکا لحاظ شد.

لوموند دیپلماتیک نوشته است، ایران همچنین نگران همگرایی ترکیه، عربستان سعودی و قطر در سوریه که از آغاز سال 2015 پدید آمد، بوده  و در آن این سه کشور در اجرای عملیات هماهنگ  و افزایش حمایت از مخالفان دولت سوریه موافقت کردند

حسن روحانی رئیس جمهور ایران در برهه کودتای ترکیه با «رجب طیب اردوغان» رییس جمهور این کشور تلفنی به مذاکره پرداخت . روحانی در این گفت‌وگو با اشاره به دفاع مردم ترکیه از دمکراسی و دولت منتخب خود در ترکیه اظهار داشته بود:«خوشبختانه مردم ترکیه در جریان این کودتا، بلوغ سیاسی بالایی از خود نشان دادند و ثابت کردند که روش های زورمدارانه در منطقه ما جایگاهی ندارد.»

این نشریه در خاتمه نوشت: با وجود حمایت حسن روحانی از رجب طیب اردوغان در برهه کودتای نافرجام این کشور در سال گذشته ، دو کشور ایران و ترکیه در اتحاد سیاسی نوسان دارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس